Росица Кирова: Хартиената бюлетина ще гарантира равни права на всички български граждани

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Машинното гласуване създава възможност за затруднение на определена група граждани. Това заяви Росица Кирова от ГЕРБ.

Машината не позволява невалиден вот, защото се следва определен алгоритъм. Това не означава, че няма хора, които са се отказали да гласуват заради притеснение, че нямат достатъчна дигитална грамотност, каза Кирова.

Тя цитира проучване, според което България се нарежда на последно място сред държавите членки на ЕС по дигитални умения. 29% е дигиталната грамотност в България, за сметка на 56% в Европейския съюз.

Не трябва да задължаваме хората да гласуват само с машини. Нещо, което отблъсква част от избирателите, извън всички останали проблеми, които политиците създават. Качествените политици ще увеличат избирателната активност, но хартиената бюлетина ще гарантира равни права на всички български граждани, които искат да гласуват, обясни Кирова.

По думите й с хартиената бюлетина повечето партии ще увеличат резултатите си, на базата на увеличената избирателна активност.

"Демокрацията е процес, в който увеличаваме правата на гражданите, а не ги свиваме".

Даването на възможност да се гласува с хартия извън машините е решение на председателя на правната комисия, въз основа на това, което ни поставят нашите избиратели. Много от тях казват, че нямат доверие на начина, по който се гласува с машина и на резултатите, които произвеждат изборите, след като беше въведен задължителният машинен вот в големите секции, каза още Кирова.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад