Росица Матева: СИК-овете няма да събират преференциите от машинното и хартиеното гласуване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Подготвителната част на предстоящите избори е малко по-различна от предходните, защото ще има видеонаблюдение при  установяването на резултата. Това каза "Още от деня" заместник-председателят на ЦИК Росица Матева, която технологията коментира предсрочните избори на 2 април.  

„Ще се броят два вида бюлетини – хартиени и бюлетини от машинно гласуване. Резултатът от машинното гласуване ще бъде установен от секционната избирателна комисия чрез преброяване на тези машинни бюлетини. Разбира се, това ще става по-бавно, отколкото да се отпечата един протокол от машината“, добави тя.

Матева уточни, че от машината няма да се разпечатва протокол, а ще има финален отчет, който ще съдържа информация само за броя гласували избиратели. 

Тя посочи, че информацията от флаш паметта на машините ще бъде извличана и след това публикувана на интернет страницата на Централната избирателна комисия.

„Няма проблем с хартията, осигурена и отпечатана е. Вече пътува към областните администрации заедно с останалите книжа и материали, за да бъдат разпределени към общините и съответно в съботния ден да бъдат предадени на секционните избирателни комисии“, съобщи Матева. 

Според нея ще бъде голямо облекчение за членовете на СИК, че този път ще сумират само данните за действителните гласове, данните по партии и коалиции, но не и преференциите. 

Матева, допълни че от днес са започнали обученията на членовете на СИК. 

Вижте целия разговор във видеото

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад