Росица Матева: Все още не е направена обществената поръчка за машинния вот, тъй като се прецизира заданието

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Местните избори са най-сложните освен за организация, те са сложни и за избирателите, и за СИК. На места ще се гласува с 4 бюлетини, каза в "Денят започва" говорителят на ЦИК Росица Матева.

"За да има право да гласува избирателят в съответната секция с 4 бюлетини, той трябва да има т.нар. уседналост, т.е. да е живял не по-малко от 6 месеца на територията на това населено място, в което ще се избира кмет на кметство, кмет на община, кмет на район и общински съветници. Това е възможно само в София, Пловдив и Варна, където ще има избори и за районни кметове. В останалите места ще се гласува най-много с три бюлетини. И тук избирятелят трябва да има уседналост, за да гласува. Това означава, че той трябва да има регистрация по постоянен адрес или по настоящ адрес", посочи Матева.

Във връзка с машинния вот говорителят на ЦИК заяви, че все още не е направена обществената поръчка, тъй като трябва да се прецизира заданието.

"Намерението на ЦИК е избирателят, заставайки зад машината, сам да прецени най-напред за общински съветници ли ще гласува, за кмет на община или за районен кмет, или за кмет на кметство. Доста сложно е обаче как ще се организира това, ако един избирател няма право да гласува за кмет на кметство, но се намира в СИК на това кметство, той ще може да гласува само за кмет на община, кмет на район и общински съветници и преценката на СИК ще бъде, ако гласува с хартиени бюлетини - ще му даде съответните видове бюлетини. Но при машината стои въпросът как ще се извършва тази преценка и дали с една карта ще се отключват всички екрани или трябва да има повече от една карта. Това е въпрос на обсъждане", допълни тя.

Росица Матева коментира и шпионския скандал във Великобритания. Проверката на Централната избирателна комисия е установила, че лица с такива имена са били членове на секционни избирателни комисии на Острова.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад