Живко Жеков: Битката ще бъде кървава, няма крачка назад остъпление

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Продължава битката за Световната купа по шахмат при жените. Днес ще стане ясно дали българката Нургюл Салимова ще успее да спечели първото място. Вчера Салимова стигна до второ реми срещу рускинята Александра Горячкина. Двете не успяха да се победят в партията, в която българката имаше предимството на белите фигури и днес ще се изиграе решителен тайбрек по бърз шах за определяне на шампиона.

Треньорът на Нургюл Салимова Живко Жеков коментира на живо в предаването "Денят започва" играта на своята възпитаничка вчера и възможностите и да триумфира днес с купата.

"Борбена партия с преобърнати възможности, усети се вкуса на победата. Ключово се оказа неопитността и голямото напрежение, когато виждаш, че купата е пред очите ти", сподели Жеков.

Снощи говорихме подробно, за това което ще се случи мога да кажа, че битката ще бъде кървава и няма крачка за отстъпление.

Жеков коментира и възможностите на Салимова в ускорения шах.

"Ускореният шахмат е може би най-слабия от трите вида за Нургюл. Тя все още не успява много добре да се настрои от класическия към ускорения, който е една така междинна контрола, но пък къде другаде на свикне, ако не на най-високо ниво. Ще покаже каквото умее, надявам се бъде подкрепена от късмета", обясни треньорът на Нургюл Салимова.

Той заяви, че няма впечатления от играта на опонентката на нашето момиче във финала.

"Рускинята не съм я следил специално на ускорен шах, но като цяло руската школа имат малко слаби места, на нея ще и тежи по-голямата отговорност, че тя задължително трябва да спечели. За руснаците това е война, няма значение, че е шах, те трябва да са първи, особено в шаха Надявам се да и тежи на раменете и на психиката, и да помогне на нас", заяви Живко Жеков специално за БНТ.

Решителният тайбрек за първото място на Световната купа е днес в 14:00 ч.

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад