Румен Гечев: БСП ще направи всичко възможно да формира нов кабинет, но не на всяка цена

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще участваме в консултациите при президента, защото покана е по разписание на Конституцията и се намираме в много сложна обстановка. Ние се отнасяме с уважение към президентската институция и президента, независимо, че не бяхме на предишните консултации при онези обстоятелства. Това подчерта в студиото на “Още от деня” депутатът от “БСП за България” проф. Румен Гечев - заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

По думите му намерението на БСП е да направи всичко възможно да формира нов кабинет, но не на всяка цена.

“Не допускам, че ще има различия между четирите партии, които досега бяха в коалицията, по отношение на икономическата програма, тъй като ние постигнахме едно добро съгласие, работихме добре и не сме имали различия. Имахме различия, и то сериозни, по външнополитически въпроси, а някои от тях имат пряко отношение към българската икономика”, обясни той.

И Гечев даде примери - “решенията за газа, решението да не плащаме и в рубли заедно с още две-три страни, макар че останалата част от Европа се съгласи, изготвянето на руските дипломати”.

“БСП открито и остро изрази своето несъгласие, но пак заради интересите на страната бяха направени временни компромиси. Сега се вижда, че ние сме били прави и компромиси с енергийната сигурност на държавата няма да правим”, категоричен беше той.

За него е много притеснително, че до момента България все още няма договори, осигуряващи доставки на природен газ.

“Ние прибързано и неадекватно си отрязахме единия клон. В ситуация сме, при която тръбата минава през България, но ние няма да ползваме газа от тази тръба, а ще ходим на 10 000 км да чакаме корабчето от САЩ. Много хубаво, но нямаме договор със САЩ - дойдоха две корабчета, а месечно трябва да идват по два кораба с по 135 хил. тона втечнен газ. Тоест в момента ние нямаме осигурени доставки в средносрочен, да не говорим в дългосрочен, план. Това е тревожно и България има нужда от правителство, което да проведе тези разговори”, отбеляза депутатът от “БСП за България”.

По думите му БСП настоява да се водят преговори с всички потенциални доставчици на газ за страната - САЩ, Катар, Алжир и “Газпром”.

“Не виждам защо нашата страна трябва да се откаже от “Газпром” след като Европа не го прави”, допълни той.

Какво още каза Румен Гечев вижте във видеото.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад