Румен Гечев: Убеден съм, че няма да се стигне до решението за ембарго на руския нефт от ЕС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Акцизът върху горивата в България е най-нисък в ЕС – малко над 700 лв. за бензина и около 650-660 лв. за дизела. България като страна член няма право еднократно и едностранно да взима решения за премахването на акциза. Това коментира депутатът от БСП Румен Гечев по повод протеста на превозвачите.

„Проблемът не е толкова в акциза, колкото опасността от повишение на цените на петрола, природния газ, електричеството. И поради тази причина по-важният въпрос е как ще се развие конфликтът в Украйна, каква ще бъде позицията на България с другите страни членки. Дали ще успеем с другите страни, които са най-зависими от вноса на петрол и природен газ, да се направят определени излючения. Проблемът ще бъде при евентуална допълнителна ескалация в цената на горивата и тогава причините за протеста ще бъдат по-високи“, добави Гечев.

Следователно, по думите му, българската държава трябва да защити националния си интерес в най-добра организация и взаимна подкрепа с други страни.

И допълни: „Опасността ние да се присъединим към санкции, които влияят изключително тежко върху цяла Европа, но особено върху най-слабото звено в европейската икономика – българската, не можем да си го позволим, тъй като последиците ще бъдат тежки“.

Румен Гечев подкрепи правителството да се наложи вето на решението за ембарго на руския нефт.

„Проблемът не е само да се спре вноса от Русия и да се осигури внос от други страни. С петрола и горивата се работи с дългосрочни договори. При петрола има инфраструктурни и технологични проблеми. Нашият „Нефтохим“, за да работи технологично, поне 60 % от петрола трябва да е руски“, изтъкна Гечев.

„ЕС ни е скъп, ние сме страна член, провеждаме обща политика, но защитаваме и националния си интерес. 60 на сто от горивата в България се осигуряват от „Нефтохим“. Представете си тези 60 на сто как ще бъдат заместени и на каква цена от външни доставчици. Нито има външни доставчици, които да компенсират тези 60 %, нито цената ще се задържи същата“, обясни депутатът от левицата.

Все пак е убеден, че няма да се стигне до решението за ембарго на руския нефт от ЕС, тъй като това ще бъде икономическо самоубийство.

Целия разговор гледайте във видеото.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад