Румен Овчаров: Новите управляващи са подвластни на вземане на решения, които са абсолютно експертно неоправдани

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има две притеснителни неща около мораториума върху цените на тока и парното. Първото е, че той показа, че новите управляващи са подвластни на вземане на решения, които са абсолютно експертно неоправдани - решения, които са чисто популистки. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката, БСП.

Нападките срещу председателя на КЕВР Иван Иванов от страна на министър-председателя Овчаров определи като несериозни. "Кирил Петков би трябвало да знае, че този председател на КЕВР е член на партия, която му е коалиционен партньор.

Второто притеснително нещо е, че управляващите се оказаха подвластни на корпоративни интереси, на финансови интереси. Чрез този мораториум бяха прокарани финансови интереси на една група производители на енергия, главно от възобновяеми енергийни източници, коментира Овчаров.

Румен Овчаров подчерта, че в България трябва да престанем да се плашим с кризи. Първо е ковид кризата - очевидно ще преживеем и пета вълна. Но що се отнася до икономическата криза - такава у нас няма. БВП на България за третото тримесечие расте с 4,7%. Приходите в НАП в края на ноември са с 3,7 млрд. повече, отколкото по същото време преди една година. Износът също расте, т.е. българската икономика работи - произвежда, продава, изнася и е конкурентоспособна. Енергетиката е в супер състояние в момента цената на електроенергията у нас е втората най-ниска цена в Европа след полската.

"В тази ситуация да налагаш мораториум, само защото Софийската Топлофикация или Софийската община за 10 години не са направили нищо, за да въведат когенерации и високоефективни производства, които сега да компенсират повишената цена на природния газ, това е несериозно", обобщи Овчаров.

Румен Овчаров очерта и какъв би могъл да бъде ефектът от мораториума. Той прогнозира, че ВиК дружествата може да не успеят да доставят услугата си през следващите три месеца. ЕРП-тата и ЕСО са следващата много ощетена част от енергетиката. Само по себе си това поставя в риск в най-тежките месеци на годината електроснабдяването на страната.

"КЕВР беше предвидил как да компенсира загубите на тези дружества. Ние сега ги лишаваме от тази компенсация и за следващите три месеца - те губят 500 млн. Да оставим настрана, че всяко едно от тези дружества може да ни съди в Арбитраж, защото ние грубо нарушаваме пазарната логика на страната", обясни той.

Румен Овчаров коментира и ролята на БСП в новата власт, определи я като изключително сериозна. "БСП трябва да играе ролята на конструктивния стабилизиращ фактор. Тя има опита от работа в парламента, тя има знанията какво и как се прави в парламента и трябва да предпази новите управляващи от действия в една или друга посока."

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад