Румяна Дечева от Обществения съвет: ЦИК ще се справи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Остава отворен въпросът дали ще бъдат доставени още 1 500 машини за обезпечаване вота в чужбина, след като ЦИК и "Сиела Норма" не се споразумяха за цената. Изчисленията на фирмата доставчик са, че логистиката и доставката на машините струва 14 млн. лева и е невъзможно да се справят за 6,5 млн., каквото е предложението на ЦИК.

"Това, че няма да има някъде машина или машината няма да може да бъде обслужвана от членове на секционна комисия, които могат да не се справят, не е основание. В Кодекса са предвидени бюлетини, бюлетини ще има във всяка секция. Когато нещо се случи и при невъзможност за гласуване с машина, ще има бюлетини", увери в "Денят започва" Румяна Дечева от Обществения съвет на ЦИК.

Тя подчерта, че в момента ЦИК работи в много различни условия.

"Това е нов състав, който за първи път трябва да организира местни избори с машини, да организира за първи път гласуване с машини в чужбина, за първи път да организира избори за по-малко от два месеца. Аз съм убедена, че ЦИК ще се справи", категорична беше Дечева.

По думите ѝ голяма част от напрежението идва от всички тези специфични за решаване задачи и необходимостта ЦИК "да докладва на обществото докъде са успели".

"Това, което аз виждам, е, че те полагат неумоверни усилия да изпълнят всяка една от точките в тези много нетипични за процеса до момента условия", добави тя.

Какво още каза Румяна Дечева вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад