Руската операция в Украйна и политическият отпечатък в България – коментират депутати

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политическият отпечатък от войната в Украйна ще бъде много тежък. Рисковете пред България са големи. Възможни са и енергийни проблеми, но за това има план и правителството ще се справи, заяви депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев.

Той упрекна министъра на отбраната Стефан Янев в "тежка неадекватност“. „Г-н Янев в първия ден след започването на война в Украйна от страна на Путин беше леко объркан в оценките си и в това какви термини трябва да се използват. И ние го призовахме да бъде по-адекватен. Снощи в „Панорама“ той демонстрира, че става дума за тежка неадекватност. Аз не мисля, че български министър на отбраната трябва да се държи по този начин в момент, в който цивилизованият свят е във война с един обезумял диктатор“, каза Ивайло Мирчев.

Но увери, че разнобой в коалицията няма. И премиерът Кирил Петков се справя отлично.

„Притеснявам се, че г-н Янев още не е разбрал, че в Украйна в момента има война. Ние сме натовска страна, а г-н Янев е министър на отбраната. Като генерал от българската армия и български офицер той не може да използва терминологията на Путин“, обясни Мирчев.

Все пак от Демократична България смятат, че коалицията е много трудна. Но са нямали избор.

Депутатът от ГЕРБ – СДС Христо Гаджев заяви, че преди началото на войната е липсвала реакция от страна на правителството. „Месец по-рано бяхме поискали извънредно заседание на Народното събрание, както и Консултативен съвет по национална сигурност. Темата беше забутвана под килима. Сега берем резултатите“, посочи Гаджев.

„Впечатлен съм от бойния дух, който украинските военнослужещи проявяват. Трябва и повече подкрепа от българска страна. Всички парламентарни групи подкрепихме предложение за даване на механизъм на правителството за помощ на българите в Украйна по евакуация, както и хуманитарна помощ“, допълни той.

Сега не е моментът да се делим на управляващи и опозиция. Сега е моментът да се държим като държавници, категоричен е Гаджев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад