Руски политолог: Франция има интерес към Казахстан заради доставките на уран за атомните ѝ електроцентрали

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Франция има интерес към Казахстан, свързан с доставки на уран за атомните ѝ електроцентрали. Това каза за БНТ Аркадий Дубнов, руски политолог по въпросите на Централна Азия.

Николай Кръстев: Благодаря Ви, господин Дубнов, че приехте поканата на Българската Национална Телевизия да бъдете наш гост! Да започнем с това, че отношенията между Франция и Казахстан се активизират. Как можете да обясните това?

Аркадий Дубнов: Обяснявам нещата на първо място с интереса на Франция – световните медии писаха за това и в Астана, и в Париж. Интересът на Франция е свързан предимно с доставките на уран за нейните атомни електроцентрали. След преврата в Нигерия Франция изгуби достъп до рудниците с уран в Нигерия и се грижи за достъп до други източници на тези стратегически ресурси. Казахстан сега май е на първо място в света по добив на уранова руда – някъде около 22 000 тона през 2022 година, близо толкова добива и Узбекистан, може би малко по-малко, но той също разполага с такива запаси. Най-вече това може би обяснява интереса на Париж към сътрудничеството с Казахстан.

 

- Само в икономическата и енергийната сфера ли са контактите между Астана и Париж или те имат отношение и към подкрепата на Казахстан за Украйна във войната?

- Не, няма такава пряка връзка, няма смисъл да се ескалира темата за подкрепата на Казахстан за Украйна. Това изобщо не е причината за установяването на такива специални отношения. Да, наистина Еманюел Макрон в присъщия му френски маниер на галантност и внимание пристигна в Астана и направи сума ти комплименти, това беше една поредица от комплименти по адрес на Астана, която е подложена на натиск от страна на външните хегемони, но не желае да е васал на някакви държави и това е прекрасно, ние във Франция сме също такива, поддържаме един независим курс и затова има причини да сме приятели. Да, всички разбират за какво става въпрос – за това, че Казахстан доста умело балансира с положението си между световните центрове на мощ, включително и Русия, като гледа да не се окаже във фарватера на нейната външна политика в контекста на войната й срещу Украйна, но това, повярвайте, далеч не е първостепенната причина. Ако не беше се случил преврата в Нигерия, едва ли Макрон би организирал толкова спешно посещението си в Астана. Нещата са твърде прагматични, нещата са, простете, твърде цинични.

- Виждаме, че президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев доста благосклонно и дружески се отнесе към посещението на Макрон. Ако не бъркам, той дори нарече Узбекистан демократична държава, която поддържа курс на стабилност в Централна Азия.

- Да, Шавкат Мирзийоев обсипа президента на Франция с много уверения, че Узбекистан няма да свърне от пътя на изграждане на демокрацията, на еднакъв достъп до възможности за икономическа дейност, включително и за западните страни. „И Ви гарантирам, - каза Мирзийоев, - че френските фирми ще имат пълна свобода за дейност в Узбекистан”. Да, Шавкат Мирзийоев е много заинтересуван от сътрудничество в частност с Франция и изобщо със Западна Европа, за което свидетелства скорошното пътуване на Мирзийоев до Брюксел и срещата му с лидерите на Европейския Съюз.

Вижте повече във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад