С. Дянков: Забавянето на ваксинацията означава забавяне на излизането от икономическата криза

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Забавянето на ваксинацията означава забавяне на излизането от икономическата криза и дълги и мъчителни месеци за част от бизнеса - транспортния и туристическия. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му колкото по-бързо България успее да влезе в добри темпове на ваксинация, толкова по-бързо ще се развие и българската икономика.

„Нормално е да има съмнения. В Щатите също има съмнения. В България винаги се съмняваме повече в нашите институции и дали това, което правят, е правилно. В случая е правилно и колкото повече хора по-бързо се ваксинират, толкова по-добре от здравна и икономическа гледна точка“, обясни Дянков.

Той допълни, че в Щатите американската армия и близо 2 млн. доброволци помагат на медицинския персонал за по-бързи темпове на ваксинация.

Според Дянков българското правителство и медицинският бранш си вършат добре работата. „Да не забравяме – пролетта започва туристическият сезон и ако ние не влезем в него, каквото и да прави правителството, няма да има полети от останалата част на Европа и ще се загуби и този туристически сезон“, посочи бившият финансов министър.

„Миналата година имаше и във фирмите, и в правителствата в Европа значителни финансови резерви. Те бяха използвани – къде по-добре и по-бавно. Но имаше финансов резерв. Тази година фирмите имат много по-малък резерв и макар че Европа би трябвало да помага, това идва със закъснение. Точно затова не трябва да губим дни и седмици с ваксинациите, за да се чувства икономически живот“, апелира Симеон Дянков.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад