Съдебната реформа - кога и как ще се случи и има ли политическа воля за нея?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доколко целесъобразни са предложенията от юридическа гледна точка на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" за конституционни промени? Анализът в "Денят започва" е на бившия конституционен съдия Благовест Пунев и доц. д-р Христо Христев, преподавател по право на ЕС в СУ "Св. Климент Охридски".

По думите на Благовест Пунев отварянето на Конституцията е необходимост преди всичко с оглед на проблемите, които има съдебната система и които не могат да бъдат решени без конституционни промени. Тези промени касаят преди всичко позицията и положението на главния прокурор, а също и структурата и функционирането на Висшия съдебен съвет.

Европейски стандарт е, че в съдебната колегия трябва да преобладават действащите съдии, които да избират съответно първите ръководители на системата - Върховния касационен и Върховния административен съд.

Според доц. д-р Христо Христев предложените промени в конституционната уредба целят да преодолеят проблеми, които са предмет на дебат в българското общество и в политическата среда от повече вече от 10 години. Определени дефицити на конституционната уредба са откроени от Венецианската комисия, от различни анализи на експертни организации и от Европейската комисия.

Доц. Христев отбеляза, че достойнството на предложенията на ПП-ДБ е, че отчитайки досегашния опит, целят да подобрим работата на съдебната система, да преодолеем основните слабости, които можем да констатираме в нейната сегашна уредба, свързани с липсата на достатъчни гаранции за независимостта на съда, с високата степен на политическо влияние върху Висшия съдебен съвет, с изкривяването на първоначалния замисъл, който авторите на Конституцията са вложили в уредбата на българската прокуратура и в частност във фигурата на главния прокурор.

Благовест Пунев изрази мнение, че политическото влияние може да бъде намалено чрез намаляване числеността на парламентарната квота специално в съдебния съвет. Тя трябва да включва 5 члена, вместо сегашните 11, които не трябва да бъдат политически ангажирани лица, а да бъдат юристи от академичните среди, от гражданското общество.

Идеята за отпадане на служебното правителство в сегашния му вид, като ролята му при предсрочни избори ще се изпълнява в бъдеще от редовен политически кабинет, който ще се превърне в служебен до провеждане на извънредните избори, Пунев определи като много положителна.

Доц. Христев акцентира върху предложението да бъде разширен достъпът до Конституционния съд, като го определи като много съществена стъпка напред. По думите му това ще бъде предпоставка за действително ефективно пряко прилагане на Конституцията.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад