Съдия Гьонева за малтретираното момиче: За да е налице средна телесна повреда, е трябвало да има опасност за живота ѝ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За да е налице средна телесна повреда, е трябвало да има опасност за живота, а доказателствата не са го установили. Това обясни пред журналисти съдия Татяна Гьонева Коева от Окръжния съд в Стара Загора, която е докладчик по делото с обезобразеното момиче.

"Става въпрос за обвиняем, привлечен към наказателна отговорност за средна телесна повреда. В този случай ние сме длъжни при искане за вземане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата, които сочат не само за съпричастност на обвиняемия, но и доказателствата да подплатяват наличната квалификация, за която той е привлечен да отговаря по Наказателния кодек - по чл. 129. В този случай ние следва да обсъдим дали и тук са важни съдебно-медицинските експертизи, защото ние нямаме тези познания и съгласно тях ние трябва да установим дали заявеното в заключението покрива някои от признаците, които законът е въвел в разпоредбата чл. 129. За да се убедим не само, че лицето е нападнало и причинило нараняванията, но и че наистина е налице средна телесна повреда. Тоест се преследва по общия ред, може да бъде взета и най-тежката мярка".

В случая съдебно-медицинската експертиза е установила наранявания, причинили временно разстройство на здравето, но не и опасност за живота, а законодателят идентифицира това като лека телесна повреда, каза Гьонева.

"В този случай за да има средна телесна повреда, следваше да е налице поне временно разстройство а здравето, но и опасност за живота. ние това не го установихме. доказателствата не подплатиха повдигнатото обвинение. Тези производства са бързи и незабавни и ние трябваше каквото са събрали до момента, ние въз основа само на тези доказателства да вземе решение".

Взети са предвид всички обстоятелства около хулиганските прояви на задържания, включително снимките на нарязното момиче, но съдебният състав се ръководи от заключенията в съдебно-медицинската експертиза. По думите на Гьонева съдиите не могат да установят колко тежки са нараняванията само от наличните снимки.

Председателят на съда в Стара Загора Красимир Георгиев заяви, че не може да коментира съдебния акт, но е убеден, че съдебният състав, единодушно подписал съдебния акт, е постановил законосъобразен съдебен акт.

"Той е в унисон с искането на представители на Окръжната прокуратура", посочи Георгиев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад