За важните решения през изминалия парламентарен сезон - анализ на Кънчо Стойчев, Любомир Стефанов и Нидал Алгафари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Декларативната заявка на проекта за промени в Конституцията е да промени прозрачността на вземане на решения в прокуратурата и най-вече да изсветли, премахне или поне промени зависимостите между Главния прокурор и неговите подчинени. Това на практика би ги освободило от скрупульозността да водят делата така както трябва, според формалността на закона, но без "намигвания", обаждания или спирания чрез устни инструкции, както видяхме, че се управляваше прокуратурата." Това коментира политологът Любомир Стефанов.

Прекалено много ругаем нашите съдии и прокурори и представяме картината като изключително черна, но тя не е такава. В страната ни има правосъдие, а проблемът с това правосъдие е, че то не обхваща висшите етажи на властта. А защо е така? Защото така е построена, че е прекалено политизирана, каза в студиото на "Денят започва" социологът Кънчо Стойчев.

На въпроса дали се правят промени заради президента, политическият анализатор Нидал Алгафари коментира, че това несъмнено е така, защото се видя как може да се узурпира властта в такива деликатни ситуации, когато не могат да се разберат политическите формации.

"Ние сме парламентарна република и когато Народното събрание вземе някакво решение, президентът няма правото да каже друго, както той направи няколко пъти."

Вижте целия разговор във видеото.  

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад