Санкциите срещу Русия - анализ на Велизар Шаламанов и Валери Тодоров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България, Черна гора и Северна Македония не разрешиха полет до Сърбия с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. Българското външно министерство обясни, че не е дало дипломатическо разрешение за руския полет над наша територия, защото Лавров е включен в списъка с лица с ограничителни мерки в ЕС.

"Определено това е провокация от руска страна, защото решениетоп за санкции на ЕС е много ясно и от доста време. По-скоро това е проверка за интегритета на българското правителство, натиска върху България и в някакава степен да бъде показано, че натискайки отделно взети страни - сравнително слаби според руснаците, като Черна гора, Северна Македония, България, ще покажат, че санкциите не работят, че има разцепление", каза Велизар Шаламанов, военен експерт.

"Лавров е знаел от самото начало, че поне една от държавите, в случая България, е отказала прелитане над нейна територия. Въпреки всичко предприема това пътуване, т.е. това е веднъж проверка на степента на готовност да реагира по санкциите като единна позиция на ЕС и НАТО. Това е проверка и на самата Сърбия как ще реагира. Сърбия се опита да посредничи, но бих казал с неособена настойчивост. В момента тя изпитва натиск и от ЕС и НАТО, и от Русия. Въпросът е какъв път ще избере по-нататък самата Сърбия, тъй като тази крайна лоялност към Русия започва да прилича на политическо самоубийство", коментира журналистът Валери Тодоров.

Директорът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин заплаши България, Черна гора и Швеция с ракета "Сармат" в Туитър.  Велизар Шаламанов отбеляза, че това не е първата изява от подобен тип на Рогозин, това е проблем на управлението в Москва, което няма необходимата зрялост да конмтролира висши чиновници по отношение на техните публични изяви.

Според Валери Тодоров неговото изказване е обърнато повече към вътрешната публика, защото към неговата работа е имало доста забележки, серия от несполучливи стартове на руски ракети, които трябваше да изведат важни за Русия спътници в орбита, по-скоро той зашитава позицията, която заема.

Какво казаха двамата анализатори по отношение изявлението на украинския посланик за изпращане на оръжия за страната му вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад