"Сънят на Пилат" - балет, вдъхновен от Булгаков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сбъдна се една дългогодишна мечта на маестро Стефан Димитров, доведена до сцената, благодарение на усилията на прочутата прима балерина Силвия Томова. За "Сънят на Пилат" беше разговорът ни със Стефан Димитров и Силвия Томова в "Денят започва с Георги Любенов".

Старозагорската опера участва в световна премиера на танцовата мистерия "Сънят на Пилат" по музика на Стефан Димитров на 16 октомври в зала 1 на НДК.

За първи път от десетилетия ще бъде представено голямо балетно заглавие от съвременен български композитор. Балетът на Старозагорската опера е избран да осъществи новата постановка.

Спектакълът е вдъхновен от романа на Михаил Булгаков "Майсторът и Маргарита", оригиналната интерпретация на Стефан Димитров не се опира на текста, а вместо това умело улавя сюрреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа.

Стефан Димитров е писал творбата си в продължение на четири години, а е обмислял създаването й повече от две десетилетия, представяйки си сюрреалистични сцени под формата на танц.

В реализацията на "Сънят на Пилат" участват и световноизвестния балетен танцьор и хореограф Василий Медведев и неговият асистент - хореографът Станислав Фечо, които са пристигнали от Прага.

Към творческия екип се присъединиха либретистът Яна Темиз и сценографът и дизайнер Павол Юраш. Спектакълът се реализира от Старозагорската опера с участието на цялата многонационална балетна трупа на театъра, която под ръководството на Силвия Томова през последните творчески сезони бележи изключителен скок в своето професионално израстване.

Вижте видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад