Съюзът на артистите в България връчи Националните награди за сценични изкуства "Икар".

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази година, на Световния ден на театъра 27 март, Съюзът на артистите в България връчи за 49-и път Националните награди за сценични изкуства "Икар".

Големият победител тази година е постановката "Орфей" на словенския режисьор Йерней Лоренци и драматурга Матиц Старина, която се играе на сцената на Народния театър. "Орфей" получи "Икар" за най-добър спектакъл, режисьор и най-добър спектакъл според публиката. 

Награда "Икар" за чест и достойнство получи големата българска актриса Мария Стефанова, а Антон Радичев бе отличен с „Икар“ за изключителен принос към българския театър.

Владимир Пенев бе отличен с "Икар" за водеща мъжка роля за изключителната си роля във "Великденско вино" на Константин Илиев, режисирана от Явор Гърдев. Той се пребори с конкуренцията на Деян Донков за Орфей в "Орфей" и Иван Юруков за Хелмер в "Нора". Наградата на Владо Пенев бе връчена от младата актриса Мария Бакалова. 

Светлана Янчева бе отличена с "Икар" за водеща женска роля за образа на Уини в "О, щастливи дни" на Самюел Бекет в театър "Сфумато". Постановката, режисирана от проф. Маргарита Младенова, получи приза и за сценография, дело на Никола Тороманов. 

За поддържаща женска роля наградата получи Маргита Гошева за изпълнението си в "Солунските съзаклятници" под режисурата на Стайко Мурджев в Пловдивския театър. 

Светослав Добрев от Младежкия театър пък грабна приза за поддържаща мъжка роля за образа на Санчо Панса в "Дон Кихот" по Сервантес, режисирана от Веселка Кунчева. За същата постановка "Икар" получи композиторът Милен Апостолов за авторската си музика.

За най-добър драматургичен текст бе наградена Яна Борисова за пиесата "Място, наречено другаде". 

За дебют бе отличена Кристина Беломорска за режисурата ѝ на "Морфин" по Михаил Булгаков в Yalta Art Room. 

"Икар" за Майсторско техническо осъществяване получи постановката "Нора" от Хенрик Ибсен, режисирана от Тимофей Кулябин на сцената на Народен театър "Иван Вазов". 

За постижение в кукленото изкуство бе отличена Свила Величкова за сценографията на постановката "Алиса в огледалния свят" по Луис Карол с Държавен куклен театър - Варна, режисьор Бисерка Колевска. 

За най-добър куклен спектакъл "Икар" получи "Невидимият Тонино" по Джани Родари, драматизация и режисура Елица Пекова, Държавен куклен театър - Пловдив.

Повече за наградите „Икар“ вижте в разговора ни с носителя на "Икар" за водеща мъжка роля Владимир Пенев, с отличената за режисьорски дебют Кристина Беломорска, с Милен Апостолов, получил наградата за авторска музика и със Стефан А. Щерев, носител на наградата за съвременен танц и пърформанс.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад