Сеизмологът: Земетресението в Турция е далеч, няма да се прехвърли върху структурите в нашата страна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В кратък времеви диапозон не може да се предскаже земетресение. Там има достатъчно сериозни източници, като разломът, по който се случи това земетресение, и по-големият разлом - Северноанадолският разлом, който стига до Истанбул, които карат хората в Турция да се готвят за подобно земетресение повече от 20 години насам. Такова земетресение е очаквано, но никой не може да каже кога ще е. Това коментира в студиото на “Денят започва” доц. Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

“Земетресението е по разломът, който е достатъчно далеч от България, за да прехвърли директно напрежение върху структурите на нашата страна. Този разлом е много дълбок - т.нар. трансформи разломи, които достигат чак в мантията. В момента структурата, която е обхваната от въздействие в Турция, е два пъти територията на България. Земетресението от Източната Турция се премества към Централна Турция и ако се проследи разпределението на епицентровете на вторичните трусове, много добре може да се проследи как те се разпределят по различните клонове на този разлом”, обясни сеизмологът.

По думите ѝ България е в сеизмично тих период - последното сериозно земетресение беше през 2012 година в Перник.

“Не мисля, че това е белег, който може да ни накара да се притесняваме, но България също е сеизмична зона, макар и порядък по-слабо активно от Турция и Гърция, и затова не бива да се поценява”, допълни тя.

Какво още каза доц. Петя Трифонова вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад