Сергей Станишев: Партиите да оберат езика и да спрат да се замерват със сигнали

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Свидетели сме на политически театър, в който всеки играе роля, казвайки колко много иска да създаде правителство, но другите му пречат. Това е много опасна тенденция и поведение. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Сергей Станишев - евродепутат от ПЕС и бивш министър-председател.

"Политиците като че ли се отказаха от т.нар. периферия - всеки говори само на твърдите си избиратели, изкопава окопи около това пространство, изкопава окопи между себе си и другите и не се води диалог", обясни той и допълче, когато няма политическа стабилност и легитимно управление, България започва да се възприема като "болния човек на Европа".

За действията и бездействието на политиците създават среда за нахлуване на различни екзотични, предимно популистки, идеи като референдмуите за еврозоната и президентската република. Това на свои ред създава икономически, социални и политически проблеми, заяви Станишев и каза: 

"Бих призовал партиите, първо, малко да оберат езика и да спрат да се замерват със сигнали и негативно говорене, защото нали пак ще трябва да седнат заедно и да търсят решение. Езикът на кампаниите трябва да бъде по-умерен, според мен. Второ, да имат ясни позиции по ключови въпроси за развитието на България - членството в еврозоната, в Шенген, политиката за подкрепа на българския бизнес в тази толкова сложна икономическа ситуация и на хората заради високата инфлация, как ще гарантират бюджет, който да решава проблемите без да отиде в свръхдефицити."

На въпрос за позицията и ролята на БСП в политическата реалност социалистът заяви, че партия губи позиции, независимо от сигналите, че е необходима промяна. Нинова има много грехове пред БСП, "най-вече това, че най-бедната страна в Европа остана без силна левица". От 2009 година се следваше една линия - БСП е алтернативата на ГЕРБ, а сега като алтернатива се възприемат ПП и ДБ, отбеляза Станишев и добави:

"Като че ли БСП вече е доволна да бъде не първа или втора политическа сила, а на позицията, на която сме сега - пета, и някаква форма на балансьор, каквато беше ДПС преди време." 

Какво още коментира той вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад