Шеф Микеле Беллотто приготвя типичен десерт от Тревизо за техния празник Pan e Vin. Микеле разказва повече и за традициите на самия празник, които повеляват да се направи огромен огън, за да се прогонят злите духове от изминалата година и в зависимост от това къде падат искрите се прави прогноза за това каква ще бъде настоящата година. По традиция докато са навън пият греяно вино. Огньовете се палят в началото на годината, в нощта между 5 и 6 януари.
Ето и рецептата:
ПИНСА ВЕНЕТА
* 150 гр. от царевично брашно
* 500 гр. от стария хляб
* 250 гр. мляко за накисване на хляба (вода за веган вариант)
* 300 гр. от захарта
* 50 гр. от кедрови ядки
* 75 гр. от стафиди
* 75 гр. сушени смокини
* 1 органичен портокал
Начин на приготвяне:
Нарежете хляба на малки парчета, след което ги потопете в прясно затопленото мляко и изчакайте няколко минути, докато трохите се напоят добре.
Изсипете накиснатия хляб (с остатъчното мляко) в тиган с дебело дъно и го сложете на котлона на минимум.
Изсипете царевичното брашно и захарта. При непрекъснато бъркане с дървена лъжица добавете кората на половин нарязан портокал, сока от него, едро нарязаните смокини, кедровите ядки и стафидите, предварително накиснати в топла вода за 15 минути.
Оставете сместа да поври на много слаб огън за 15-18 минути. Изсипете сместа в намазнена форма за кекс или такава, застлана с хартия за печене.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News