Шефът на комисията по стокови борси: Храните са поскъпнали с 19,5% за година, не се презапасявайте

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През последната седмица има стабилизация на цените освен при олиото и пшеницата. Причината за бъркотията в пазара не е само енергийната криза, но и войната. Тя беше основната причина за тръгването нагоре на ресурсите. Нормално е, тъй като излизат от световния пазар два основни производители на олио и пшеница – Русия и Украйна. Така, съответно, съвсем закономерно се създадоха предпоставки за това, което наблюдаваме. Имаше и преекспониране на проблема, психологическо напрежение и много страх като това се предаде на потребителите. Това каза Владимир Иванов, председател на ДК по стоковите борси и тържищата в „Денят започва“.

Иванов се обърна към потребителите: „Презапасяването и стихийното купуване не са решение а стават проинфлационен фактор“.

Според Владимир Иванов при останалите продукти процесите са плавни и устойчиви и подлежат на контрол - цените се вдигат заради скъпите енергийни ресурси и торове, но това става постепенно с малки проценти. Затова според него за момента не се налага въвеждането на таван на цените или друг вид регулация от страна на държавата.

"Пазарът не е в състояние, което да налага подобни строго извънпазарни мерки. Ние сме в Европейския съюз, където към момента пазарният механизъм сработва - пазарът на храни е близък до перфектната конкуренция, има голямо съревнование и това създава плавен преход и бързо регулиране на равнищата на цените", каза Иванов.

Той очаква дълго време цените на олиото и брашното да останат на сегашното си равнище. Затова потребителите не трябва да се поддават на некоректни практики.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад