"Шоуто ще продължи" - Нешка Робева на 75

Високите измерения не се виждат отвън, ако не съществуват и отвътре...

Държава: България
Година: 2021
"Шоуто ще продължи" - Нешка Робева на 75
За продукцията

Документален филм

Режисьор: Владимир Щерянов

В продължение на години режисьорът Владимир Щерянов отдава почит на легендарната Нешка Робева с филми - след "Шоуто продължава" от 2010, режисьорът й посвещава "Шоуто ще продължи" през 2021, между тях се появява "Легендата" /2016/.

Нешка Робева е единствената българка, изкачила върховете на две планини от различни материи - новатор и доайен на стил и школа в световната художествена гимнастика и хореограф на ново сценично изкуство.

Нейната история е рекордна: 25 години в спорта с 294 медала за България, 7 абсолютни световни, 10 европейски и 2 вицеолимпийски титли.

Златният й принос в художествената гимнастика намира оригинално творческо продължение в изкуство - с музика, танц и послание в тематични спектакли, които отново завладяват публиката по света - в над 20 държави, на три континента: "Два свята", "Орисия", "Забравени", "Триптих", "Бежанци", "Мистерията "Еньовден", "Кармен от Факултето", "Споменът", "Разбъркай го да се оправи".

Продължението в хореографията след спорта не е случайно, а естествено съчетание от началото на пътя. Нешка Робева е завършила Държавното хореографско училище със специалност "Народни и характерни танци", преди да продължи във Висшия институт за физкултура и спорт, с два профила – педагогически и треньорски.

Прочутата фраза "Нешка няма грешка", освен аплодисменти, често е провокирала завист и врагове. В този смисъл хрониката е валидна и днес.


За трудолюбието и успеха няма граници освен тези, които взискателната Нешка може сама да си постави. За нея наградите нямат стойност, ако липсва морал, затова и най-високият връх не се вижда отвън, ако не съществува отвътре.
След заслужени високи държавни награди в социалистическото минало, в "демократични" времена Нешка Робева отказва Орден "Стара планина" през 2016, с морални аргументи срещу политическата власт.

Междувременно е носител на императорския Орден на изгряващото слънце от Япония - страна, с която я свързват труд, традиции и успехи.

*Златна Романова

На 17 май 2021 Нешка Робева и други български спортисти са удостоени с Почетен знак на Президента на Република България.
Официалното признание е в навечерието на нейния 75-годишен юблилей.

"Легендата"

Нешка Робева за Високата цена на кариерата|БНТ, Денят започва с Георги Любенов, 15.09.2018

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад