Шри Ланка - ситуацията в страната

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ситуацията в островната държава Шри Лснкс прикова вниманието през последните дни. Това, което ни показват кадрите от страната са последствията, когато властта не може да подсигури на гражданите си базисните нужди за живота – доставки, храни, лекарства, горива, дори проблеми с тока има в Шри Ланка, да не говорим за непоносимата инфалция.

Само преди 13 години, през 2009, тя излезе от гражданска война, продължила над 25 години и взела около 100 000 жертви и около 1 милион бежанци, някои от тях вътрешни. Властта бива взета от няколко братя и следват години на относителна стабилност и развитие, поне за стандартите на Шри Ланка, въпреки че страната се намира в дългова спирала и постоянни икономически трудности. 

Над 50 млрд. долара е дългът на страната към момента. Икономическите и политически проблеми не липсват, а пандемията от КОВИД 19 изиграва ролята на техен катализатор, като от тогава насетне ситуацията не спира да се влошава. Ковид нарушава и потока на туристи, които са били важна част за страната.
При подобни кризи като настоящата обикновено наблюдаваме големи бежански потоци, което предвид населението от 22 млн. души определено буди притеснения, но в случая говорим за остров, което определено ограничава евентуалните бежански потоци. 

Има много предпоставки за сериозна хуманитарна катастрофа и за това вече предупреждават от месеци от ООН.

Въпросът е също така какви геополитически последствия ще има кризата в Шри Ланка, тъй като страната е разположена на едни от най-важните в света морски коридори. Именно покрай острова преминават контейнерните кораби от Китай към Европа и не случайно през последните години Китай оказа огромно влияние в развитието на инфраструктурата на страната и по специално на пристанищата ѝ.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад