Ще бъде ли траен мирът в Близкия Изток - коментар на Николай Младенов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на "Светът и ние" бившият главен координатор на ООН за мирния процес в Близкия Изток Николай Младенов заяви, че днешното примирие между Израел и Хамас реално прекратява огъня между двете страни. То беше постигнато под лидерството на Египет с подкрепа на Обединените нации.

Тежките проблеми в Ивицата Газа обаче не могат да бъдат решени без участието на Израел и без преосмисляне на механизма, който ООН има за това в Газа да не влизат стоки с възможна двойна употреба. "Т.е. да влизат стоки, които се ползват от цивилното население, но не могат да стигат до въоръженото крило на Хамас, а да бъдат използвани за създаване на ракети, тунели и т.н."

Младенов обясни, че дълго време САЩ са отсъствали от тези разговори, но сега са се върнали на сцената и имат много какво да направят. Той посочи, че водещата роля винаги ще е на Египет, защото те имат влияние както върху Хамас в Газа, така и върху Израел. Създадените преди две-три години механизми трябва да бъдат актуализирани спрямо новата ситуация, подчерта той.

Младенов припомни как ООН успя да предотврати ескалацията на напрежението между Израел и Палестина преди две години, като каза, че първият елемент е включвал намаляване на напрежението по границата на Газа. Втората точка е била решаването на хуманитарните проблеми, включващи непрекъснато електрозахранване и създаване на над 30 000 временни работни места. Третият елемент са били разговорите между Израел и Палестина за решаване на проблемите.

Николай Младенов отбеляза, че напредък е постигнат в някои направления, но сега ситуацията е различна и трябва да се направят нови механизми.

Всички политически въпроси остават, подчерта той и допълни, че ключовият въпрос, който трябва да бъде решен е единството на Палестинската страна.

От своя страна Европа има нужда от много сериозен разговор за това как и по какъв начин ще може в съвременната ситуация да прави външна политика на 27 държави в Близкия Изток, а и на Балканите. Такъв разговор, според Николай Младенов, няма да се случи в скоро време.

Николай Младенов коментира и общата визита на Румен Радев и Стево Пендаровски в Рим, като посочи, че общата визита на президентите на България и Република Северна Македония в Рим отдавна трябваше да се състои и изрази надежда в бъдеще всяка година държавните глави на двете страни да бъдат заедно около 24 май в Рим.

По думите му голяма част от проблемите между страните ни могат да бъдат решени от Република Северна Македония, като бъде спазван Договорът за добросъседство с България и бъде отключен пътят към ЕС. От своя страна България трябва да обясни в Европейския съюз по-добре какво ние искаме от нашите съседи, за да може то да бъде преведено в обща позиция на ЕС. В бъдеще това ще бъдат мерителите на успеха.

Вижте целия разговор във видеото.