Ще има ли възмездие за военните престъпления в Украйна? Пред БНТ говори прокурорът на област Одеса

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Прокурорът на област Одеса в Украйна Сергей Костенко даде специално интервю за "Светът и ние".

Г-н Костенко, кога според Вас ще завърши войната в Украйна?

- Разбира се, че би ни се искало това да се случи колкото може по-скоро. Но ние разбираме реалността. Но нашият враг е вероломен и едва ли ще иска да завърши войната според онези условия, които отговарят на международното право, а именно, с освобождаване на окупираните от него територии и заплащане на всички онези щети, които той е нанесъл на Украйна и народа ѝ. Затова е много сложно да прогнозирам нейния край. Но аз смятам, че преди всичко това зависи от разбирането от страна на ръководството на Руската федерация, че Украйна е независима държава и основното условие за прекратяване на войната е пълно освобождаване на украинските територии.

Как правосъдието на Украйна гледа на престъпленията, които бяха извършени в Буча и има ли в Украйна доказателства за повдигане на международни обвинения по този въпрос?

- Украинската правоохранителна система, в частност, прокуратура, гледа на този въпрос преди всичко от гледна точка на международното хуманитарно право. Всички тези престъпления от гледна точка на него са военни престъпления. Именно от тази гледна точка те се разследват и се събират съответните доказателства за престъпления от страна на военнослужещите и военно-политическото ръководство на Руска федерация. Днес такива доказателства има дори много повече от необходимото. На тези територии , които освобождават нашите въоръжени сили, ние виждаме систематично извършване на престъпления по отношение на цивилното население. Хора са отвличани, подлагани на мъчения, извършвани са екзекуции, изнасилвания и много други престъпления, за които са наказуеми съгласно Римския статут на Международния наказателен съд и в други международни документи като Женевската конвенция. Затова нашата задача се състои в това максимално качествено да съберем доказателствена база на извършените престъпления и да приложим напълно всички международни и национални юридически механизми за привличане на всички военни престъпници към криминална отговорност.

Г-н Костенко, в Изюм в общ гроб беше намерено тялото на известния детски писател от Украйна Владимир Вакуленко. Как стои въпросът с общите гробове?

- Не само в Изюм се извършват системно масови престъпления и има общи масови гробове. На всички освободени от окупация украински територии , сега на територията на Херсонска област, също Харковска, Киевска, Сумска, Черниговска област - навсякъде, където имаше руски военни, след освобождаване на тези територии, ние виждаме системно извършване на военни престъпления срещу цивилно население. Украински военнослужещи, които са попаднали в плен са измъчвани и разстрелвани независимо от изискванията на Женевската конвенция по отношение на военнопленници. Затова ние с пълно право можем да твърдим, че подобно отношение спрямо украинци от страна на руските военнослужещи не е случайно отношение от военните на Руска федерация, а е системна политика, на която за съжаление съдействат и ръководители на руската държава.

Вижте целия разговор във видеото.

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад