Ще получили подкрепа проектокабинета на ИТН - коментар на Първан Симеонов и Стойчо Стойчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

ГЕРБ за пръв път загубиха избори. Това е историческо събитие, но никой не го обсъжда, защото на 12-ия час партиите на протеста се скараха. Едва ли самият Борисов е очаквал такъв подарък, но вместо да ги остави да се излагат, реши и той да излезе и да се изложи. Така започна коментара си за събитията от последните дни социологът Първан Симеонов в студиото на "Денят започва".

"Получи се очевидна ревност от страната на "Демократична България", че не участва в правителството на Трифонов. Нещо повече, получи се ревност, че той е измислил една доста добра проатлантическа рецепта - виждате, че правителството е правено по западняшки правила", продължи той.

Трифонов вероятно си мисли, че е постъпил честно, защото е поел отговорност, щом е спечелил изборите. Политическо самоубийство е да сложиш премиер от НДСВ, след като те сочат като римейк на ГЕРБ и НДСВ, счита социологът.

"Да обобщим - ако нови избори утре, партията на Слави Трифонов е надолу. Вместо да избухне бомбата Слави Трифонов, тя гръмна преждевременно - това се случи. Все още има шанс да седнат да преговарят, защото това е поръчката от народа. Обратното ще означава провал в най-лесната фаза", допълни Симеонов.

Политологът Стойчо Стойчев се съгласи, че ходът на ИТН наистина е бил голяма изненада.

"Този ход на Трифонов срути цялата конструкция. Не мисля, че "Демократична България" са се възмутили като оципани госпожици, защото не се прави така... Те са очаквали, като се прави нещо принципно ново, да се прави по принципен начин - да се съберат, да говорят, да се установят общи допирни точки, общи приоритети, да излязат с документ. Това, обаче, някак да се случи, след като този човек предварително вече всичко е направил и оставя другите пред свършен факт", каза той.

Според него, щом парламентарната група на ИТН е с 65 депутатски места, подобно поведение е неприемливо. Далеч са от възможността да диктуват еднолично правилата на играта, отбеляза политологът.

Какво още коментираха Първан Симеонов и Стойчо Стойчев вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад