Ще върнат ли ГЕРБ и ПП-ДБ на масата на преговорите? Коментар на Харалан Александров, Георги Киряков и Страхил Делийски

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Поне от три години сме в режим на регрес не само в политиката, но и в обществото, икономиката, културата. В този смисъл караницата, на която сме свидетели, е напълно в хармония с цялостното настроение и стояние на общностите. Това каза в студиото на “Денят започва” социалният антрополог Харалан Александров в коментар за провалените преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ротация в управлението.

“Това не е проблем само в България. По този начин се случват нещата и в т.нар. цивилизовани страни, които се доближават до нашето ниво на функциониране. Тъй че, и това е голямата трагедия, като гледаме какво се случва в Европа и САЩ, започваме да губим дори този модел за цивилизованост и развитост, с който живеехме и спрямо който се сравнявахме. Налага се да разчитаме на собствени ресурси, а те са точно такива, каквито ги виждаме - това са българските общности, това са техните представители и нивото, на което те могат да поемат отговорност, на което те могат да водят този разговор пред лицето на нарастващи заплахи, за съжаление”, обясни той.

Според политолога Георги Киряков още от начало на това управление изпълнението на пълния мандат виси на косъм.

“Никой от двата субекта, които формират това мнозинство, не е наясно в това дали ще изкарат този мандат. Те не бяха сигурни дали ще се стигне до ротация и не се стигна до ротация. В основата на тази неяснота е т.нар. митично споразумение за управление. Какво не знаем? Аз, например, не зная съдържанието на това споразумение, а не съм го виждал. Всички казват, че го има, а то го няма - малко като пътната карта за Турски поток”, коментира той и допълни, че всички сме свидетели на “немного приятно представление”.

Политологът Страхил Делийски припомни, че политиката е “поле на човешката дейност, където се формулират и защитават публични цели”.

“А ние виждаме един разговор, в който основната идея е да се направиш интересен пред приятелката, приятелите или там някакъв тесен кръг от хора. Даже, имам чувството, че се говори, за да се харесаш сам на себе си. Липсна ви равнището на формулиране на публични цели, на търсенето на полето на колективно действие, осъзнаването, че това, което те правят, засяга всички ни”, добави той.

Какво още каза гостите в студиото вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад