Ще затворят ли Благоевград за 3 седмици?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В борбата с коронавируса и заради постоянно увеличаващия се брой на заразените хора и медици в Благоевград, общински съветници предложиха 3-седмичен локдаун в града. Предложението предизвика доста крайни реакции, представители на бизнеса заплашиха и с протести, ако то влезе в сила. Ще се стигне ли до затваряне на Благоевград за три седмици – още не може да се каже, тъй като решението не е гласувано от общинския кризисен щаб. Заседанието му беше отложено и ще се проведе в сряда. През тази седмица 9 общински съветници учредиха ковид комисия, която да подпомага общинския кризисен щаб в Благоевград. Те излязоха с предложение за триседмично частично затваряне на града, което включва преустановяване работата на училищата, детските градини и на търговските обекти, с изключение на аптеки, банки и общински и държавни учреждения. 

Д-р Павлин Янкулски, председател на ковид комисията, обвини кмета на Благоевград в нагнетяване на напрежението и подчерта, че създаденият от тях комитет е само в помощ на общинския щаб, но не може да взима решения.

"Влошава се епидемичната обстановка, цяло лято Благоевград е на първо място по установени заразоносители, виждаме какъв е натискът върху системата. Дали ще се реши да има тотално затваряне или по-диференцирани мерки, това е въпрос от компетенцията на щаба. Ние искаме да сме в полза на гражданите", заяви д-р Янкулски.

Д-р Цветозар Балабанов, общински съветник и член на комисията, заяви, че решенията в града се взимат еднолично и че е необходим локдаун, но не уточни за какъв период. Кирил Илиев, общински съветник, подчерта, че от партия ГЕРБ спазват централната директива срещу пълен локдаун, за да няма икономически последици, въпреки че трябва да изведат акцента за здравето на хората на първо място, искат последователни мерки и адекватна реакция.

От консултативния комитет са предложили и други мерки, като извеждане на кръвна плазма, за което е осигурено и финансиране.

Кирил Илиев отправи и послание към съгражданите си: "Призовавам благоедградчани, всеки, който може, да отдели от времето си, от възможностите си да участва активно в предодоляване на проблемите".

Кметът на града отхвърли предложението за пълен локдаун, защото стотици хора ще останат без бизнес, така ще бъде унищожен голяма част от дребния и среден бизнес. 

Васил Димитров от Сдружението на хотелиерите в града изрази тяхната позиция, че са против пълното затваряне на Благоевград.

Гражданите също са с противоположни мнения за тази крайна мярка.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад