Сигнали за измама с вносни яйца и пилешко месо

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Меса и яйца, които са преетикитирани като българска стока, са продавани и притесняват производителите и търговците в цялата страна. От Асоциацията на промишленото птицевъдство алармират, че вносни продукти от трети страни се продават с български етикети и това създава сериозен хаос на пазара и съмненията кой контролира какво купуваме в магазина.

Този проблем е от години, каза за "Денят започва" Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство. 

"Пилешко месо от Полша, като влезе в България, влиза в български транжорни, разфасова се, етикира се с български етикети и когато влезе вмагазинната мрежа потребителят няма как да се ору=иентира и един вид това е заблуждение, потребителят няма как да знае къде е произведено това месо", поясни Божанков.

При яйцата проблемът е малко по-различен - влизат без печати у нас на периоди и тук се слагат печати, слагат се и български етикети. Единственият начин потребителят да се ориентира, че това са яйца внос от Украйна, например, е код на самите яйца UA i cifri, които не са разбираеми за нас. 

Божанков подчерта, че са алармирани БАБХ и министерството, има усилия тази практика да намалява и това се вижда, но от Асоциацията на промишленото птицевъдство смятат, че тези мерки трябва да се подобрят.

Д-р Любомир Кулински,директор на дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните, заяви, че държавата е взела мерки и има заповед от м. септември всяка една пратка храни, независимо от растителен или животински произход от Украйна, се извършва физическа идентификационна проверка по документи.

"От всички пратки се взимат проби за лабораторно изпитване", подчерта той.

Вижте целия разговор.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад