Симеон Гаспаров за сигуацията в Близкия изток и за посещението на Зеленски във Вашингтон

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кореспондентът на БНТ в Чикаго Симеон Гаспаров съобщи за “Говори сега”, че е отворена огромна пропаст в отношенията между администрацията на Джо Байдън и на Бенджамин Нетаняху. Атаката, която Израел предприе в Ливан не беше съгласувана със Съединените щати.

“Съединените щати не бяха уведомени, нито бяха дали зелена светлина за тази акция. А това означава едно - ако оттук-нататък нещата започват да вървят към война, няма начин Съединените щати да не бъдат въвлечени. А това е огромен проблем несамо за САЩ, а и за света”, коментира той.

Акцентира, че вече се води една истинска война между Русия и Украйна, в която малко или много САЩ са въвлечени, както и всички ние сме въвлечени.

“Байдън предупреди няколко пъти и Бенджамин Нетаняху, и хората в Израел да не правят грешките, които САЩ направиха след 11 септември и започнаха масова война в Близкия изток, която доведе до още по-голяма икономическа криза.”

Голямо безпокойство в САЩ буди фактът, че тази война се разгаря пет седмици преди президентските избори там.

“Започне ли тази война, бъдат ли въвлечени САЩ, перспективата Камала Харис да спечели изборите се отдалечава.”

Във Вашингтон беше украинският президент Володимир Зеленски. Неговият план за мир предизвика много бурни реакции в американското общество, особено от страна на републиканците.

Володимир Зеленски и Доналд Тръмп все пак се срещнаха, а преди тази среща украинският президент разговаря с Джо Байдън и с кандидатката за президент на демократите Камала Харис.

“Факт е, че светът вече се изморява. Парите, които Зеленски получи от администрацията на Байдън - тези 2 млрд. И половина долара може би ще бъдат последният голям транш, който отива към Украйна.”

Вижте още подробности във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад