Ситуацията в Афганистан - коментар на журналиста Явор Сидеров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Завземането на властта в Афганистан от талибаните предизвика нова мощна мигрантска вълна от страната. Заплашена ли е Европа от натиск и грешка в администрацията на САЩ ли е причина за стигането до тази ситуация - темата в "Денят започва" коментира журналистът Явор Сидеров.

"Ако трябва да се търси грешка някъде, тя е по-скоро в договореностите в Доха от февруари миналата година между администрацията на президента Тръмп и талибаните. Този договор очевидно не е предвидил строен процес по изтеглянето на американските войски. Той е подлежал на преразглеждане, но не е бил преразгледан", обясни Сидеров.

Според него, за САЩ щетите са основно репутационни.

"Байдън е бил изправен пред избор - или да предоговори условията от Доха или да продължи американското присъствие. Най-вероятно, настоящата администрация на президента не е пожелала да коригира този договор", обясни журналистът.

По думите му, Брюксел не може да притисне Вашингтон за търсене на решение.

"Мисля, че големият отсъстващ във външнополитически аспект е именно ЕС. Вашингтон няма какво особено да направи в случая", допълни Сидеров.

Според него, въпросът е в поведението на талибаните от тук нататък - дали те ще се "държат прилично" и ще търсят легитимиране или ще изпаднат в международна изолация.

Гражданският конфликт в Афганистан далеч не е приключил, категоричен е Сидеров.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад