След нападките на РСМ срещу България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По време на срещата на Съвета на Европа в Рейкявик премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски и вицепрезидентът Илияна Йотова размениха критики, заговори се за списъци, а това, което провокира вниманието е изказването на Ковачевски и сравнението му на България с Русия и че България се държи със Северна Македония едва ли не както Русия с Украйна. Темата коментираха в "Денят започва" журналистите Виктор Канзуров и Коста Филипов.

"Сравнението на България с Русия и на Северна Македония с Украйна иска да покаже две неща: първо, че премиерът Ковачевски схваща своята държава като жетрва, каквато е и Украйна в тази война, и България, сравнявана с Русия, трябва да бъде наказана по същия начин, по който световната общественост обвинява и агресора Русия. Македонците вярват, че България има териториални претенции към тях, макар че България е дала достатъчно знаци, че това не е вярно", отбеляза Коста Филипов. Той припомни, че в най-критичните моменти за новата държавност на Северна Македония сме били на страната на тези, които най-много ѝ помагат.

Виктор Канзуров коментира, че всичко в Скопие е спокойно и прекрасно до момента, в който включи телевизора. "Постоянно темата е България. В опозиционните медии даже се минава ръбът на антибългарски шовинизъм винаги, когато се говори за България - имам предвид медиите, които са най-близко до най-силната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ. Какво трябва да научим от този случай - властта, а в този случай и опозицията в Република Северна Македония се проявяват като прозападни, проамерикански ястреби с това говорене. Приказките за руското и сръбското влияние падат във вода, те съществуват там, но те не са причината за този антибългаризъм, защото тази държава Република Северна Македония е антибългарска сама по себе си", коментира Канзуров.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад