След поправка в ЗУТ - каква ще е съдбата на специалността “Ландшафтна архитектура”? Милена Васева, Владимир Милков и Георги Шопов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гилдията на ландшафтните архитекти е силно обезпокоена, тъй като почти случайно, от социалните медии, че е гласувано на първо четене Законопроект за изменение на Закона за благоустройството на територията, който лишава от проектантска правоспособност ландшафтните архитекти и урбанистите, заяви в студиото на "Денят започва" Милена Васева, ландшафтен архитект, директор на ОП “Паркове и градини”.

"Във всеки един парцел, в който е възможно застрояване, се изисква и процент озеленяване. В инвестиционните проекти трябва да присъства част "Озеленяване", която се изработва от ландшафтните архитекти, които са единствените квалифицирани специалисти, способни да изготвят качествени проекти. Това не е просто един дизайн, трябва да имаш много добри познания по растителността, околната среда."

В момента се наблюдава една безпрецедентна атака спрямо архитектурната професия, полето на нейното приложение и спрямо архитектурното образование, коментира арх.Владимир Милков, председател на УС на Камарата на архитектите. 

"Интерес от това имат някои секции от Камарата на инженерите - геодезисти, инженери отопление, вентилация и климатизация. Две години отлежава наредбата за образованието по архитектура, която беше изработена от деканите на архитектурните факултети, където ние защитихме какво трябва да учи един архитект. Той е основната фигура в инвестиционния процес, наред със строителя. А те искат ние да не учим геодезия, транспорт и комуникация, енергийна ефективност, т.е. да сведат нашето обучение до една фасадна обвивка на сградата."

Според нас проблемът се подменя. В пленарна зала е казано, че това е техническа грешка, която ще бъде отстранена, каза Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи.

"В регулираните професии, в текстовете са пропуснати ландшафтните архитекти и урбанистите. Това е решено и те ще бъдат добавени. Тази промяна не цели те да бъдат изключени от регулираните професии, а се отнася до нещо много важно - как държавата гарантира своите граждани."

Вижте целия разговор във видеото.   

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад