Тихомир Безлов: Един от проблемите на балканските маршрути за мигранти е ограниченото сътрудничество след българска граница

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера румънската полиция и прокурори разбиха мрежа, съставена от българи, румънци, иракски граждани и други, които са обвинени, че са довеждали от България през Дунав мигранти към Румъния, след което да бъдат извозени към Западна Европа. Това се случва в контекста, че 2023 г. беше една от най-тежките откъм мигрантски поток, доближаващ се до 2014 и 2015 г. и в контекста на събитията у нас през последната седмица. С експерта по сигурността към Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов разговаряхме по темата.

Той обясни, че основният поток на мигранти минава през Сърбия, много малко мигранти се насочват към Румъния. По думите му интересното при тази румънска група е, че те не коментират сътрудничество с български служби. Възниква въпросът защо това е така и отговорът е, че се касае за съображения за сигурност, тъй като са знаели, че има български полицаи по трасето.

“Другият аргумент е, че ние отново имаме голям проблем с телефонните измами.  Много от българските групи оперират от Румъния. Българските служби се опитват да направят нещо, но няма съдействие от страна на румънците, така че един от проблемите на балканските маршрути за мигранти е ограниченото сътрудничество след българска граница”, отбеляза Безлов.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад