След посещението на Си Дзинпин в Сърбия и Унгария

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Европейската обиколка на китайския президент Си Дзинпин завършва скоро. Тя започна от Франция, където бяха проведени специални срещи с президента Емануел Макрон, продължи в Сърбия, която е близък съюзник на Пекин, и завършва в Унгария. Какви са интересите на азиатската страна на Балканите коментира за „Светът и ние“ дипломатът Сречко Джукич.

Сречко Джукич: "Посещението на китайския президент Си Дзинпин в Белград преминава с големи фанфари и въодушевление на властите, и с големи очаквания от народа. Подписан е голям пакет документи, над 30 различни документа - на практика от всички области на живота – икономика, наука, техника, технологии, а изглежда, че короната на това посещение и на всички подписани документи, е общото изявление на китайския президент Си и на сръбския президент Вучич за бъдещето, към което заедно ще вървят. Така че остава още много да се анализира това посещение и да се види какво значи посещението на големия при малкия брат. Защото ако искаме накратко да погледнем назад и най-кратко да оценим днешното посещение на китайския президент в Сърбия, тогава с две думи бихме могли да кажем: посещение на големия брат при малкия брат".

Николай Кръстев: Какво трябва да значи това в края на краищата? Доколко и Сърбия и Унгария са важни за китайската външна политика и за целия регион тука?

Сречко Джукич: "Мисля, че са много важни. Мисля, че Китай, ако мога условно да кажа така, намери мекото коремче на Европа, съответно на Европейския съюз. Европейският съюз очевидно не обръщаше достатъчно внимание на Сърбия и на Унгария, какво правят те и по кой път вървят и как развиват своите отношения с Народна република Китай като голям глобален играч и противник на Запада, на Европейския съюз и на САЩ. Затова Китай успя да направи от Сърбия свой плацдарм, свой трамплин към Европа, в голяма част и от Унгария. Китай успя да всмуче, да се интегрира, да се настани в много ниши на обществения, стопанския, научния и дори в културния живот на Сърбия, което може да има, а сигурно ще има дългосрочно отражение и последици. По отношение на сегашната ситуация в Европа това може само да спре Сърбия и вероятно да я отдалечи от Европейския съюз".

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад