След срещата на зърнопроизводителите с властта - ще получат ли исканите обезщетения?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Конструктивна е била срещата с премиера Николай Денков със зърнопроизводители вчера, надяваме се да не се стигне до протест. Това заяви в "Денят започва" Радослав Христов - член на УС на НАЗ и председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

"Хубавото е, че срещата се състои преди протест и се надявам да няма протест. Срещата е минала конструктивно, обсъдени са всички искания. Първата точка е свързана с директно подпомагане на всички сектори. Две години земеделският сектор получаваше подпомагане по украинската помощ без сектор "Зърнопроизводство". Настояваме и сектор "Зърнопроизводство" да бъде включен в украинската помощ. Налага се поради това, което се случва не само в българския, но и на световния пазар. Пазарът е залят от украински стоки, които занижават цените и намаляват доходите на земеделските производители", категоричен е Радослав Христов.

Той призова за балансирано подпомагане на всички сектори в земеделието на базата на разумни разчети.

"Останалите точки, обсъдени на преговорите вчера, са свързани със законодателни инициативи. От много време алармираме, че в ЕС има дисбаланс при разпределението на субсидиите. В Гърция фермерите получават по 110 лв на декар, в България получаваме 20 лв. на декар. Разликата е 1 към 5. Равноправен член на ЕС сме само на приказки. Знаем, че трудно се водят такива преговори за бюджета на общността, но това не бива да ни спира", допълни Христов.

Според думите му от ноември миналата година е обявена необходимост и за среща с финансовия министър Асен Василев, която така и не е насрочена.

"Вчера също не беше на срещата, което е лош сигнал. Надявам се това да не е умишлено, защото се говори за пари от бюджета и той е човекът, който взема едни от последните решения", категоричен е Радослав Христов.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад