Защо БНБ предлага нови правила за кредитирането и какъв ще бъде ефектът върху банковата система – анализ на Лъчезар Богданов и Любомир Дацов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Възможно е БНБ да въведе изисквания и критерии за кандидатстващите за банкови кредити. Мярката е с цел да се предотврати евентуално задлъжняване на кредитополучателите. Какви други цели и ефекти ще има от това коментирахме с Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите, член на Фискалния съвет, и Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика.

На този етап Централната банка използва някои други инструменти, свързани с повишаване на капиталови изисквания - включително буфери и повишаване на задължителни минимални резерви, стъпки, които целят да намалят темпа, с който нараства кредитирането и по-специално ипотечното кредитиране, обясни Лъчезар Богданов.

Уточни, че досега не е правена регулация, която да изисква банките да налагат специфични изисквания към отделния кредитоискател.

"В България кредитът расте и то с ускоряващ се темп - 20% на годишна основа към декември. Банките продължават да вкарват огромен ресурс в ипотеки, оттам в жилищния пазар, лихвите са безпрецедентно ниски, но това не са фиксирани лихви за 20 или 30 години, а плаващи и не се знае докъде ще стигнат в следващите 3-4-5 години."

По думите на Любомир Дацов става въпрос за сценарий и въпросът е дали вярваш на БНБ или вярваш на правителството.

"Ако вярваш на правителството - то казва, че през следващите няколко години, включително тази, приблизително ръстът ще скочи с 30%. Т.е. правителството оценява, че икономиката ще върви нагоре, имаме всички шансове да влезем в еврозоната. Банковият сектор е абсолютно стабилен и ако вярвате на всички тези прогнози, БНБ не може да обясни защо ще налага тези ограничения. От друга страна стои БНБ, които казват, че не всички показатели на икономиките в Европа са розови, каквато е действителността. Германия, която е моторът на Европа,  продължава да изпитва значителни проблеми. Т.е. рисковете според БНБ се увеличават и според тях е добре предварително да бъдат излъчени някакви сигнали към банките и по-скоро към хората, защото те трябва да бъдат внимателни."

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад