След стрелбата в Канзас сити

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера един човек беше убит, а 22-ма ранени при инцидент в Канзас на парад в чест на победата на местния отбор по американски футбол "Канзас Сити Чийфс" на най-престижното спортно състезание в САЩ - Супербол. Журналистът и писател Иво Иванов се оказва пряк свидетел на стрелбата и разказа за случилото се в "Денят започва".

Американският президент Джо Байдън призова американците да подкрепят призива му към Конгреса за забрана на нападателните оръжия след масовата стрелба.

С кореспондента на БНТ в САЩ Симеон Гаспаров продължаваме разговора по темата.

Той посочи, че това е 48-та стрелба в Съединените щати от началото на годината. По думите му оръжието е много дълбоко свързано с американското ДНК.

"Тази страна е създадена от оръжие и свобода на словото, свобода на събиранията, на религията... Няма как да бъде решено да има контрол върху оръжието, защото то е записано в американската конституция, то е втората поправка. Вярно е, че когато тя е писана, не е имало армия, която да защитава населението. Оръжието е разрешено за използване от хората, за да се защитят срещу тираните. Днес в страната има армия, има полиция."

Изтъкна, че е необходимо хората да могат да се защитят, но попита защо това трябва да се прави със смъртоносни оръжия.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад