След заявката на френския президент Макрон за сухопътни войски на Запада в Украйна - коментар на Симеон Гаспаров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Едно изказване на френския президент Емануел Макрон в началото на седмицата по време на закрита среща на лидерите, свързана с подкрепата за Киев, предизвика лавина от политически реакции и отричане. Макрон обяви, че няма консенсус за изпращане на сухопътни войски в Украйна по официален начин, но в дългосрочен план тоав не бива да се изключва. След изказването европейски лидери, включително българският премиер, отхвърлиха идеята на Макрон. Той обаче настоя, че изявлението му било е напълно обмислено. От Канада пък съобщиха, че обсъждат изпращането в Украйна на небойни войски.

“Макрон не е политик, който говори напразно, не бива да се заблуждаваме. Той иска да покаже активност, защото наскоро се разкри, че Франция е сред страните, които не си плащат достатъчно на НАТО - освен Франция, са и Италия и Испания. Макрон от доста време говори за създаването на европейски сили, алтернативни на НАТО”, коментира на живо от Чикаго в “Говори сега” кореспондентът на БНТ Симеон Гаспаров.

Той подчерта, че Канада е изразила готовност за подобни действия, но с изричното условие военните части да са далеч от бойната линия и да не участват във военни дейстивия.

Какво още каза кореспондентът на БНТ вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад