Случаят с принцеса Латифа: ООН ще повдигне въпроса пред ОАЕ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Безпокойство за съдбата на дубайската принцеса Латифа, след разпространено от БиБиСи видео с нея. В него тя твърди, че е затворена против волята си и обвинява за това баща си шейх Мохамед ал Мактум. Латифа признава, че се страхува за живота си.

Лондон окачестви видеата като " дълбоко обезпокоителни". ООН ще повдигне въпроса за нея пред Обединените арабски емирства.

"Аз съм заложник. Тази вила е превърната в затвор. Всички прозорци са залостени, не мога да отворя моя прозорец", казва принцесата във видеото.

Латифа е едно от 25-те деца на емира на Дубай. 35-годишната принцеса обвинява баща си, че я държи затворена откакто се е опитала да избяга от Дубай през 2018 г.

Това е вторият й опит за бягство. Първият път е на 16.През 2011-та обмисля нов план. Той обаче се реализира чак през 2018-та.

"Не мога да шофирам, не мога пътувам", казва тогава младата жена във видео преди да избяга.

В акцията е включена и инструкторката й по капоейра. Двете стигат с джет до яхта в международни води в индийския океан. Яхтата обече е спряна и на нея се качват командоси. Те принуждават двете жени да се предадат. Латифа е върната в Дубай.

Случаят придоби международен отзвук, след излъчването на тайно заснетите с телефон видеоматериали от БиБиСи.

"Видях някои от видеата, мисля, че е дълбоко обезпокоително, вижда се силно разстроена млада жена. Както вероятно знаете, има съдебни дела, семейни съдебни дела във Великобритания, ние повдигаме въпроси за човешките права в целия свят включително с нашите партньори в Близкия изток, включително с Обединените арабски емирства. Ще продължим да го правим. Върховният комисарият на ООН по човешките права ще разгледа излъчения материал и ние внимателно ще следим развитието на тази тема.", обясни Доминик Рааб, министър на външните работи на Великобритания.

Кадрите предизвикаха глобални призиви за разследване от страна на ООН. С него се заема службата на върховния комисар по човешките права.

Бащата на принцеса Латифа, шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум е сред най-богатите държавни глави в света. Той е и вицепрезидент на Обединените арабски емирства.

Дубай е изключително успешен град, но според правозащитници, в него липсва толерантност към инакомислещите, а съдебната система може да дискриминира жените.След връщането на Латифа той казва, че е действал в неин интерес.