Социолозите: Политическите сили взеха прибързани решения, без да изчислят ефектите и дефектите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нито една политическа партия не иска да издигне кандидатура за председател на Народното събрание и за това има два аргумента. Единият е технически, но много важен - всеки изчаква да види как ще мине вотът на недоверие, което е ключовото. Ако не мине, е една ситуацията - с избор на председател и политическа динамика и развой от там нататък, ако мине е друга. Вторият въпрос е в обсега на политическите стратегии. Това каза в студиото на "Денят започва" социологът Боряна Димитрова.

“Основната аргументация на ГЕРБ в дебатите при искането на оставката на г-н Минчев беше следната: нямаме против г-н Минчев, но вие загубихте парламентарното мнозинство. Сега основното обвинение към ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" е, че формират ново парламентарно мнозинство - нещо от което ДПС и ГЕРБ се пазят - да бъдат едно мнозинство с "Възраждане". До момента, в който те не гласуват обща кандидатура, те не са мнозинство - това е просто внушение. Ако застанат зад обща кандидатура, в случая за председател на Народното събрание, те могат да бъдат разпознавани, етикетирани и анализирани като едно мнозинство, неприемливо за голяма част от българите, включително за избирателите на тези партии. Тук виждаме тази игра с това кой е мнозинството и кой губи мнозинство - това е по-стратегическият момент, който ще се реши след вота”, обясни Боряна Димитрова.

Според социолога Първан Симеонов за ГЕРБ и ДПС ситуацията не е толкова неприятна, защото няма да загубат много електорат, тъй като отдавна са свикнали да ги “пакетират”.

“На "Възраждане" им е много неудобно. Те направиха грешката в тази ситуация, особено с гласуването си срещу Минчев. В нетърпеливостта си да стигнат до избори, те направиха грешна стъпка да бъдат пакетирани и при това да задълбочат пакетирането с изказванията си ден след ден с ГЕРБ и ДПС”, допълни той.

По думите му “Има такъв народ” може частично да консолидират остатъчни привърженици, но може да потеглят окончателно към политическо размиване.

“При едни нови избори тяхната съдба е неясна”, отбеляза социологът.

Симеонов беше категоричен, че с оставката на Минчев опозицията е допуснала грешка и е "дала допълнителна топка на "Продължаваме промяната".

Какво още казаха социолозите си вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад