София - реалност и сценарии за бъдещето

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Притокът на хора към София е все по-малък. Естественият прираст също е отрицателен, което означава, че населението на столицата ще се задържи такова, каквото е сега през следващите 20-30 години, освен ако не се случат някакви много необичайни неща като политически или икономически промени. София не е атрактивна на световната сцена, така че да има притоци на хиляди чужденци, които да дойдат да се заселят тук, това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" арх. Любо Георгиев, директор на "Софияплан".

Хубавото на центъра на София е, че той е все още много обитаван. За разлика от други градове по света, в центъра все още живеят много хора, той е много разнообразен и е мултифункционален, което е плюс, отбеляза той.

Най-гъсто населените квартали на София са горната част на Лозенец, центърът, Стрелбище, Гоце Делчев, Белите брези. Това е свързано със застрояването. Те привличат и по-платежоспособните хора.

30 кв. м на човек е полезната жилищна площ, която се смята за среден стандарт. В момента нормата в София е около 20-20 и няколко квадрата. Изследванията ни сочат, че има прекалено много жилища, но хората живеят на по-малко пространство. Има много празни жилища, посочи арх. Георгиев.

Над 50% от жилищата в София са панелни. Всяка една сграда, която не се поддържа създава проблеми и като че ли панелките са най-неподдържаната част от сградния ни фонд. Според конструктивни изследвания панелните сгради с тяхната конструкция обаче издържат на земетресения, за разлика от по-старите сгради в столицата. По думите му всички сгради, строени след 90-а година са с много добри характеристики, а тези след 2010 са вече без никакви забележки във връзка с характеристиките им.

Панелните сгради обаче трябва да се санират чрез конструктивни укрепвания и смяна на инсталацията. Подобни укрепвания в София са необходими, но се обмисля как би могъл да се реализира той, подчерта арх. Любо Георгиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад