Специалисти: София не е най-замърсеният град, Видин, Монтана, Пловдив са преди него

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

И днес в София паркирането на шестте буферни паркинги към станциите на метрото ще бъде безплатно във връзка с нивата на фините прахови частици, съобщиха от Столична община.

От там призовават гражданите при отопление да използват суха дървесина и висококачествени въглища, а при възможност да преминат и на екологично отопление.

В последните дни се наблюдава намаление на фини прахови частици в сравнение с миналата седмица, варират от 35 до 80-100 мг на куб.м по отношение на средна денонощна концентрация. Основен източник за замърсяване е битовото отопление, посочи доц. Елена Христова от НИМХ.

Градове като Видин, Монтана, Пловдив са с по-мръсен въздух, те са навърха на скалите, не е София, в малки градчета, които се намират в дълбоки котловини, въздухът също е мръсен, но там няма уреди за изместване, каза още Боян Рашев, експерт по управление на околната среда.

Коминните филтри не са особено удачно решение, тези 4000 лв. могат да се инвестират много по-добре, тази мярка не е особено разумна, подчерта той.  

В София въздухът ще се изчисти, когато започнем да използваме чисти енергии като електричество, газ, а не отопление на дърва и въглища, града не можем да преместим, подчетрта Боян Рашев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад