Специално пред БНТ: Президентът на Албания за сигурността на Балканите и разширяването на ЕС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доверието в ЕС, както и растежът и консолидацията на демокрациите от Западните Балкани са гаранцията срещу руското влияние в региона - това мнение изрази в специално интервю за "Светът и ние" президентът на Албания Илир Мета.

Как оригиналната архитектура на сигурността на Балканите се променя след нахлуването на Русия в Украйна?

Илир Мета: Смятам, че цялата глобална архитектура на сигурността ще се промени и адаптира след тази непровокирана и неоправдана агресия на Русия срещу Украйна, тъй като това е ужасен прецедент, предизвикан от много важен международен участник на международната сцена, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.
Европейската архитектурна сигурност, разбира се ще се приспособи към тази реалност. Много държави, в това число НАТО ще нагодят своите политики в сферата на отбраната и сигурността. Балканите, и по-специално Западните Балкани, също са част от това адаптиране към новата ситуация.

За щастие, Албания, Северна Македония, Черна гора са членки на НАТО. Също така други държави са част от партньорство с НАТО и Обединението и всички държави от Западните Балкани имат интерес да станат членки на ЕС. Те са длъжни да съгласуват своята външна политика с тази на Европейския съюз. Затова съм уверен, че Балканите са оставили най-лошото за гърба си. Трябва да не приемем постигнатото за даденост, а да се грижим за запазването му и за консолидирането му, да работим заедно, за да останем един безопасен регион, не само от гледна точка на сигурността, но и привлекателни за едно по-бързо и устойчиво развитие и да се възползваме положително от тази ситуация, за да превърнем региона в една по-важна среда за инвестиции, за енергийна сигурност и коридори. И, също така, много е важно за нас - Албания, България, Северна Македония, и не само, но най-вече нашите три държави, да работим по-сериозно, с повече отдаденост за реализирането на коридор 8.

Да, аз Ви питах за коридор 8. По време на посещението на г-н Борел в Тирана, помня, че той каза, че руската дезинформация на Балканите нараства и че служи като инструмент за възпрепятстване на европейската интеграция.

Илир Мета: Не съм тук, за да кажа нещо различно от г-н Борел. Но е важно самият Европейски съюз да се придържа в по-голяма степен към своите основни ценности и да се опита да се грижи повече за нашите демокрации в региона - да растат и да се консолидират. Защото това ще избегне ерозията на доверието и в Съюза и в нашите държави, което може да бъде използвано за злоупотреби от Русия или други участници, които имат интерес да подкопават тези ценности в нашия регион.

Споменахме регионалната сигурност. Съществува ли риск от пречертаване, промяна в границите на Балканите, по-специално във връзка със ситуацията в Босна и Херцеговина?

Илир Мета: Онова, което се случва в Украйна, за съжаление, и за което никой не вярваше по-рано, беше вероятно знак за появата в Западните Балкани на тези идеи, безумни неща, които виждаме в последните години и в които, за съжаление са замесени официални лица от Европейския съюз. Ние знаем колко са страдали Балканите, а и цяла Европа, от тези безумни игри, които причиниха такива кръвопролития в нашия регион. И в този контекст, тъй като всички държави от Западните Балкани са отдадени на това да бъдат част от Европейския съюз, всеки трябва да бъде посветен на неговите ценности. Не е решение да се пречертават границите, а единственото решение е да се отървем от границите. Това на първо място. На второ място - да приложим същите стандарти, европейски стандарти - за малцинствата във всички наши държави. Това е единственото решение. И в този контекст, мисля, че това е валидно и за Босна и Херцеговина и също и за Сърбия - да се насърчат сръбските лидери в Босна и Херцеговина да бъдат конструктивни.

Какво е измерението коридор 8 за България, Албания и Северна Македония и контекста на политиките по транспорта и енергийната свързаност в тази част на Балканите?

Илир Мета: Последните събития направиха по-важни общите ни усилия да дадем нов импулс за коридор 8, който в продължение на дълъг период от време беше в стагнация. И се касаеше основно за реторика, празни думи, дела и проекти. В тази връзка, казах на лидерите на Вашата държава и по-специално на председателя на парламента, че би било много важно да търсим по-сериозна отговорност от нашите правителства и институции, да работим заедно - България, Северна Македония, Албания, а също и други държави, които са заинтересувани. Имам предвид по-специално Италия, която може в голяма степен също да се възползва, както и други държави и приятели на нашите държави в ЕС.

 

Репортер: Никола Кръстев

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад