"Списание "Златорог" и неговият редактор Владимир Василев" от Елка Трайкова и Михаил Неделчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отбелязваме 100-годишнината на списание "Златорог". Това беше повод в студиото на "Лято с БНТ" да гостуват филологът и литературен историк доц. д-р Елка Трайкова и литературният критик проф. Михаил Неделчев - автори на уникалното издание "Списание "Златорог" и неговият редактор Владимир Василев", което включва изследване, посветено на делото на Владимир Василев, и фототипно издание на първия брой на списанието.

"През последните години много се писахме и говорихме за Владимир Василев. Ние му го дължим заради десетилетията забрава, забрана, които комунистическият режим беше наложил над неговото име и над неговото дело - списание "Златорог", отбеляза доц. Трайкова.

По думите ѝ "Владимир Василев е изключителна личност в българската култура дори само с факта, че създава и успява да издава списание "Златорог" в продължение на две десетилетия".

"Той е истински културен феномен. Владимир Василев успява чрез списанието да се превърне в законодател на литературния вкус в България... Списание "Златорог" се превръща в една своеобразна културна енциклопедия", обобщи доц. Трайкова.

Проф. Неделчев отбеляза, че "Златорог" е умерено, а не модернистично издание.

"Той публикува текстове, които можем да определим и като сюрреализъм, и като експресионизъм, но общо взето е умерен", уточни литературният критик.

Още подробности от програмата за отбелязване на 100 години от първия брой на списание "Златорог" вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад