Спомен за проф. Драган Бобев - за силата да лекуваш тежко болни деца

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера професор Бобев щеше да навърши 88 години. Наричат го спасителя на стотици детски животи, легендарен педиатър, създател на българската школа в модерния подход за лечение на злокачествени заболявания при най-малките.

Достолепен човек, изключително прецизен лекар, с много топло отношение към своите пациенти. До последно спасяваше човешки животи.

Проф. Драган Бобев: Преживяването е много голямо и трудно би могло да се обясни в рамките на няколко изречения. Една категория символ за лекарите, които работят в тази област това е емоционалната съпричастност, емоционалната ранимост на всички, които работят с деца, които страдат от злокачествени заболявания.

Проф. Добрин Константинов, УМБАЛ "Царица Йоанна" - ИСУЛ: Ако човек е педиатър, неминуемо трябва да има сърце.

Доц. д-р Боряна Аврамова, УМБАЛ "Царица Йоанна" - ИСУЛ: Медицината се учи от добри учители и аз имах изключителния късмет да бъда сред учениците на един от най-добрите учители.

Учениците на професор Бобев - днес водещи специалисти в една от най-тежките области на медицината, си спомнят ярко още първите дни на тяхната работа заедно, в която над 30 години ден след ден и случай след случай те се превръщат в лекарски екип с голяма мисия.

Проф. Драган Бобев: Най-голямото предизвикателство за мен е това да бъда максимално
полезен на децата с онкохематологични заболявания и не само на тях - и на общата педиатрия.

Проф. Добрин Константинов, УМБАЛ "Царица Йоанна" - ИСУЛ: Може би първото, което някакси от сега веднага се усещаше, беше достойнството. Самочувствието на човек, който знае какво прави и го прави добре, което беше абсолютна истина и като че ли това и на нас успяваше да ни го внуши, не знам колко е подплатено разбира се това, но действително, той успяваше да ни убеди, че това, което правим е най-доброто, което можем да направим и това трябва да е нашата цел - никога да не се отказваме.

Доц. д-р Боряна Аврамова, УМБАЛ "Царица Йоанна' - ИСУЛ: Лично мен най-много ме е крепяло това, че при децата тези заболявания имат по-добра прогноза.

През години професор Бобев и неговият екип получават много признания за професионалните си успехи. Преди 23 години те правят първата костно-мозъчна трансплантация в България, но никога не спират да търсят най-новите подходи за лечение на малките си пациенти.

Проф. Добрин Константинов, УМБАЛ "Царица Йоанна" - ИСУЛ: Ние бяхме в Европа в началото на 90-те години, копирахме всичко ново.

В битката за живот учители и ученици в медицината застават рамо до рамо - с амбицията да бъдат най-добрите, да не спират да търсят новите методи на лечение и с пълна отдаденост да се броят за своите пациенти.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад