Зоопарк у дома

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какво е да имаш зоопарк в задния си двор? В Пернишкото село Лесковец едно семейство и 4-годишната им дъщеря от няколко години се грижи за животни, които сме свикнали да виждаме в клетки.

Александра Нацкова: Първото животно беше кенгуру от вида валаби, след това елен лопатар с женската и муфлоните. След това започнаха да пристигат алпаките и така доста време преди да го отворим, той вече си ги гледаше и така започна да се разчува от познати и приятели и в последствие така се породи самата идея да се отвори за външни посетители.

Елени-лопатари, мини кози, папагали Ара, жерави и много други са обитателите на домашната зоологическа градина. Голяма част от тях се разхождат свобдно из двора на семейството и всеки може да им се порадва отблизо.

Стела Илиева: Алпаките са сред най-интересните животни в зоокъта, а всеки, които поиска може да ги нахрани със специална храна.

Александра Нацкова: Нашата идея е не да имаме много животни, ние не сме зоопарк, ние заради това сме зоокът. Идеята ни по-скоро е да има контакт с животните, хората да имат контакт с тях, а не са много на брои и животните да живеят в нормални, добри условия, да се грижим добре за тях.

Александра Нацкова: Хората са загубили контакт към животните и подхождат с тях, някои с агресия, някои с голям страх и заради това според нас е много важно хората да се върнат към общуването с животни.

Александра споделя, че освен грижата за животните, най-важно е щастието изписано по лицата на децата, които идват тук.

Александра Нацкова, майка на Алис: За тях общуването с животните е нещо страхотно, много пъти деца си тръгват от тук: "оо, мечта ми беше да погаля зайче" и примерно 10 годишно дете никога не е галило през живота си зайче или "мечта ми беше да пипна алпака" и въобще много различни неща, които се случват.

За животните се грижи цялото семейство и няколко помощника.

Александра Нацкова: Преди това проучваме трябва ли ни разрешително, в какви условия, защото често ни питат как издържат на нашите условия Ние разбира се преди да го вземем сме проучили ще издържи ли на нашия климат, какви условия трябва да му се осигурят например кенгуруто ни е единственото животно, което изисква отопление.

Семейството казва, че и най-малката грижа си заслужава, когатовиждат посетителите усмихнати, а най-голямата мечта на малката Алис е някой ден да има жираф.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад