Спорни точки бавят 10-ия пакет санкции на ЕС срещу Русия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Все още няма съгласие за 10-ия пакет санкции срещу Русия. Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обеща пакетът да е факт до утре, когато отбелязваме една година от началото на войната в Украйна. Посланиците на страните от ЕС продължават обсъждането и в този час. Предвидени са нови ограничения във финансовия сектор и търговията, както и санкции за физически и юридически лица.

Няколко са спорните точки в новия пакет от санкции, а очаквано Унгария е страната, която заплашва да наложи вето по тях. Будапеща се противопоставя на предложението периодът на действия на санкциите да бъде удължен от 6 месеца на една година - мярка, която по-голямата част от държавите поискаха в опит да ограничат възможността за Унгария постоянно да блокира процеса.

Отново Будапеща поиска изваждането от списъка на няколко души и се противопоставя и на искането на няколко държави в санкциите да се включат членове на семействата на руски олигарси. Включването на членове на семейства би ограничило опитите за заобикаляне на санкциите от олигарси чрез прехвърлянето на активи и фирми на името на членове на семействата им.

Няколко държави, сред които Полша и Литва настояват и за ограничения в ядрената енергетика и включването на "Росатом" в десетия пакет от санкции, но отново Унгария е категорично против. На последната среща на върха президентът Румен Радев също каза, че България ще наложи вето върху санкции, свързани с ядрената енергетика.

Въпросът за санкции върху вноса на руски диаманти също остава спорен и не се очаква руските диаманти да са част от пакета.

Урсула фон дер Лайен обяви още при посещението си в Киев в началото на месеца, че десетият пакет санкции ще бъде приет до 24 февруари. Тя обяви допълнителни забрани за износ към Русия на стойност над 11 милиарда евро, за да бъде лишена руската икономика от важни технологии и стоки от строителния сектор, които биха могли да бъдат използвани от руската армия. Ще бъде наложена и забрана за компонентни, които биха могли да се използват за дронове, ракети и хеликоптери.

За първи път санкциите ще засягат и ирански предприятия, които предоставят подобни компоненти на Русия. Пакетът ще включва и допълнителни мерки срещу мрежите за пропаганда и дезинформация на Путин.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад