Спортният министър: Поетапно и систематично обръщаме пирамидата от елитния към масовия спорт

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основният ми мотив, за да приема поканата да бъда министър, е да възстановим справедливостта в спортния сектор, да го изчистим от корупция. Твърде дълго работя в сектора като консултант, адвокат на спортисти, на федерации и смея да твърдя, че бях детайлно запознат с проблемите предварително. Това заяви в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” министърът на младежта и спорта Радостин Василев.

“Има много да се гради типично по спортна линия, за да се постигат резултати. Нищо няма значение в спорта освен резултатите накрая, но за да стигнем до резултати, ние първо трябва да почистим и да поправим стореното, което твърде дълго е наслагвано и на практика е довело до ликвидация спорта в България”, продължи той.

Според него на хората, нанесли вреди на държавата, трябва да се потърси отговорност.

“Много е трудно в усложнената ситуация - държава, прокуратура, следствие, полиция, но ако не се потърси отговорност, все едно нищо не се прави”, подчерта Василев и допълни: “И аз в спорта се старая да показвам това, което е ставало, като паралелно работим изключително активно в граденето. За пет месеца мисля, че хората виждат какво правим.”

На въпрос за финансирането в сектора спортният министър заяви, че е имало федерации, които са обвързани с бившия политически елит и са получавали облаги. Промяната сега поражда недоволството им - "това кара техните председатели да бъдат доста агресивни", подчерта Василев.

„Финансирането се извършва на база на експертна комисия, в която не участвам. Резултатите са медалите, социалната значимост на спорта“, подчерта той.

На актуализацията на бюджета се разчита за средства за реализирането на два големи инфраструктурни проекта, съобщи Василев и отбеляза, че страната ни се нуждае от нов национален стадион.

По думите му “поетапно и систематично” ще се обръща пирамидата от елитния спорт към масовия спорт. За него Българският футболен съюз се нуждае от цялостна промяна. Въпреки това той няма да подкрепи нито един кандидат за президент на централата.

Какво още каза спортният министър за случващото се в българския спорт, разкритията, проблемите и решителните действия вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад