Стефан Тафров: Путин няма печеливша стратегия за собствената си страна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Русия е диктатура. Всичко зависи от диктатора Путин, а той не е рационален играч и няма печеливша стратегия за собствената си страна. Това коментира дипломатът Стефан Тафров.

Това, по думите на Тафров, прави дипломацията изключително трудна, тъй като всичко зависи от настроението на Владимир Путин.

„Американски разузнавателни източници сочат, че той се чувства все по-изолиран, фрустриран от неуспехите на руските войски в Украйна, защото не се случи този Блицкриг, на който той се надяваше. И това го вади от равновесие“, заяви Тафров.

Той подчерта, че се засилват опасенията, че безогледните руски атаки върху цивилни обекти ще засегнат и украински ядрени централи. Това може да предизвика екологична катастрофа, която да има отражения в цяла Европа, вкл. в Южна България.

„От чисто дипломатическа гледна точка най-важното е това, което се случва в момента в ООН. Там резолюцията на Съвета за сигурност ще събере огромно мнозинство. И ще подчертае международната изолация на режима на Путин. Но дали това ще има отражение върху действията му – е крайно съмнително“, каза Тафров.

Путин може да превземе Украйна и да наложи свое правителство, но трудно ще го задържи, е неговото мнение. „В крайна сметка загубата ще е за Русия и тя ще трябва да плаща сметката“.

България, според него, е реагирала адекватно, осъждайки агресията. Но би искал страната ни да оказва необходимата военна помощ. „Дали ще окажем военна помощ на Украйна, или не – няма да промени отношението на Путин към България. То е крайно негативно. Те ни виждат като враг“, заключи Стефан Тафров.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад